SUSHI BOOK


NIGIRI
najstarsza forma sushi, a także jedna z najbardziej popularnych. Składa się z porcji ryżu najczęściej nakrytej plastrem ryby. Do każdego kawałka dodana jest mała porcja wasabi. Z japońskiego „nigiri” znaczy „formowane ręką”.
Nigiri podajemy po 2 sztuki


GUNKAN
to odmiana nigiri, która jest owinięta algą nori i najczęściej wypełniona kawiorem. Ten rodzaj sushi ma kształt łódeczki. Kształt nie dziwi, kiedy wiadomo,
że z japońskiego „gunkan” to „okręt wojenny”. U nas możesz spróbować wyjątkowych kompozycji tej odmiany sushi.
Gunkan podajemy po 2 sztuki


HOSOMAKI
czyli cienkie rolki z niewielką ilością ryżu i tylko jednym dodatkiem, jakim jest kawałek ryby, owoce morza lub warzywa. Nazwa pochodzi od przymiotnika „hosoi” oznaczającego „cienki”, „chudy”.
Hosomaki podajemy w rolce pokrojonej na 6 kawałków.


FUTOMAKI
to grube rolki z co najmniej kilkoma składnikami – od ryb i owoców morza, po świeże warzywa. Nazwa pochodzi od japońskiego przymiotnika „futoi”, oznaczającego „gruby”, „tłusty”. Jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi.
Futomaki podajemy w rolce pokrojonej na 6 kawałków.


URAMAKI
zawijane są odwrotnie – na zewnątrz jest ryż, a wewnątrz algi nori. Często obsypane są sezamem. „Ura” po japońsku znaczy odwrotnie, a „maki” – rolować. Ich bardziej potoczna nazwa to California Maki.
Uramaki podajemy w rolce pokrojonej na 6 kawałków.


SASHIMI
danie złożone wyłącznie z kawałków surowej ryby, owoców morza. Dodatkami mogą być warzywa, kawior lub sos sojowy. W Japonii to ekskluzywne danie, które podczas bankietów często podaje się jako pierwsze.
Sashimi podajemy w formie 3 róż (każda z czterech kawałków mięsa).