SUSHI BOOK

Yakaku Sushi Book - Nigiri
Yakaku Sushi - Nigiri

NIGIRI

najstarsza forma sushi, a także jedna z najbardziej popularnych. Składa się z porcji ryżu najczęściej nakrytej plastrem ryby. Do każdego kawałka dodana jest mała porcja wasabi. Z japońskiego „nigiri” znaczy „formowane ręką”.

Nigiri podajemy po 2 sztuki

Yakaku Sushi Book - Gunkan
Yakaku Sushi - Gunkan

GUNKAN

to odmiana nigiri, która jest owinięta algą nori i najczęściej wypełniona kawiorem. Ten rodzaj sushi ma kształt łódeczki. Kształt nie dziwi, kiedy wiadomo,
że z japońskiego „gunkan” to „okręt wojenny”. U nas możesz spróbować wyjątkowych kompozycji tej odmiany sushi.

Gunkan podajemy po 2 sztuki

Yakaku Sushi Book - Hosomaki
Yakaku Sushi - Hosomaki

HOSOMAKI

czyli cienkie rolki z niewielką ilością ryżu i tylko jednym dodatkiem, jakim jest kawałek ryby, owoce morza lub warzywa. Nazwa pochodzi od przymiotnika „hosoi” oznaczającego „cienki”, „chudy”.

Hosomaki podajemy w rolce pokrojonej na 6 kawałków.

Yakaku Sushi Book - Futomaki

FUTOMAKI

to grube rolki z co najmniej kilkoma składnikami – od ryb i owoców morza, po świeże warzywa. Nazwa pochodzi od japońskiego przymiotnika „futoi”, oznaczającego „gruby”, „tłusty”. Jeden z najbardziej popularnych rodzajów sushi.

Futomaki podajemy w rolce pokrojonej na 6 kawałków.

Yakaku Sushi Book - Uramaki

URAMAKI

zawijane są odwrotnie – na zewnątrz jest ryż, a wewnątrz algi nori. Często obsypane są sezamem. „Ura” po japońsku znaczy odwrotnie, a „maki” – rolować. Ich bardziej potoczna nazwa to California Maki.

Uramaki podajemy w rolce pokrojonej na 6 kawałków.

Yakaku Sushi Book - Sashimi

SASHIMI

danie złożone wyłącznie z kawałków surowej ryby, owoców morza. Dodatkami mogą być warzywa, kawior lub sos sojowy. W Japonii to ekskluzywne danie, które podczas bankietów często podaje się jako pierwsze.

Sashimi podajemy w formie 3 róż (każda z czterech kawałków mięsa).